Opiskelu vaatii kannettavan koneen

Opiskelu nykymuotoisessa lukiossa edellyttää henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen hankkimista. Konetta käytetään opiskeluun oppitunneilla, kokeissa, kotona ja tietenkin myös kirjoituksissa. Ryhmänohjaajat ja opettajat opastavat opiskelussa vaadittavien ohjelmistojen käytön, mutta tietokoneen peruskäyttö (mm. virustorjunta, ohjelmistojen asentaminen) täytyy hallita itse. Apua ja vinkkejä koneen käyttöön löytyy Edisonin tukikurssilta: TVT/Edison-ohjeet. Lisäksi lukuvuoden alussa järjestetään aloittaville opiskelijoille johdantoluennot, joissa annetaan perusohjeet tietokoneiden ja ohjelmistojen käytöstä. Yritä ongelmatilanteissa ratkaista ensin ongelma itse tukikurssin vinkkien avulla, jos et onnistu, ota yhteyttä Wilmalla/sähköpostitse salasana-asioissa Joona Svalaan ja tietokoneongelmissa/takuuasioissa Mirva Paavolaan.

Tunnukset, tulostaminen ja oppimisympäristö Edison

Lukion oppimisympäristö Edisonin ja sen sisältämien pilvipalveluiden, Wilman, Moodlen ja koulun koneiden käyttö vaatii henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Naapuripaikkakunnilta tulevat saavat ne koulun alkamisen yhteydessä ryhmänohjaajalta ja Järvenpääläisillä säilyvät perusopetuksessa annetut tunnukset. Tunnus on muotoa etunimi.sukunimi@edu.jarvenpaa.fi. Salasana on henkilökohtainen ja täytyy vaihtaa tietoturvasyistä kolmen kuukauden välein. Vaihtaminen tapahtuu lukion kiinteiltä koneilta tai Edisonin kirjautumissivulta. Myös vanhentuneen tunnuksen voi vaihtaa Edisonin kirjautumissivulta.

Langattomaan verkkoon (EDU186) opiskelijat kirjautuvat samoilla tunnuksilla. Kirjautuminen täytyy uusia aina salasanan uusimisen jälkeen. Tunnuksilla voi myös tulostaa kopiokoneeseen, joka sijaitsee areenalla 2 kerroksen kirjaston edessä. Tulostaa voi niin koulun koneilta kuin lukion langattomaan verkkoon kytketyiltä omilta laitteilta. Tunnuksilla voi myös kopioida.

Koulun Edison-oppimisalusta sisältää Microsoftin Onedrive-pilvipalvelun, johon tallennetaan opiskelun aikana syntyvä materiaali. Onedrivesta opiskelija saa ladata käyttöönsä ilmaiseksi Office-ohjelmistopaketin opiskeluajaksi enintään viidelle eri koneelle. Käytännössä opiskelijoilla on siten tasavertaiset mahdollisuudet harjoitella TVT:n käyttöä opiskeluaikanaan. Lisäksi opiskelijoille suositellaan kaikkien sähköisessä ylioppilastutkinnossa tarvittavien ohjelmistojen asentamista. Edisonin kautta pääsee myös Wilmaan, jota käytetään koulun sisäisessä viestinnässä.
Tarkemmat tiedot asennettavista ohjelmistoista ja Edison oppimisalustasta löytyvät Edisonissa olevasta tukikurssista: TVT/Edison ohjeet, jonne opiskelijat pääsevät koulun alkamisen jälkeen kun kaikki käyttäjätunnukset on jaettu. Ylioppilaskirjoituksissa tarvittavat ohjelmistot opiskelija voi ladata laitteelleen Abitti-tikun ohjelmistot -sivustolta.

Kannettavan koneen hankkiminen

Opiskelija voi ostaa tietokoneen itse tai osallistua Järvenpään kaupungin järjestämään yhteistilaukseen riippumatta siitä, millä paikkakunnalla asuu. Kaupungin tietohallinnon kautta tilattavat koneet ovat Dellin koneita ja kaupunki tukee kannettavan hankintaa maksamalla koneesta noin kolmanneksen. Loppusumma veloitetaan vanhemmilta useammassa erässä. Laitteissa on kolmen vuoden takuu, joka korvaa valmistusvirheet ja konemalli on akunkestoltaan ja ominaisuuksiltaan lukio-opintoihin ja sähköisiin kirjoituksiin erittäin hyvin sopiva. Tarkempi malli vaihtelee vuosittain. Lisätietoa kannettavan hankkimisen tueksi löytyy lumasuuntautumisen blogista.

Koneiden yhteishankinnasta tiedotetaan lukioon hyväksymisen yhteydessä, lisätietoa saat lukion sivuilta kohdasta hakeminen. Tarkemmat vaatimukset opiskelijan koneelle löytyvät Ylioppilastutkintolautakunnan sivustolta (ohje opiskelijan päätelaitteesta). Digabi-sivustoilta löytyy myös tarkempi listaus sähköisissä kirjoituksissa toimiviksi todetuista tietokonemalleista.

Koulun kautta hankittavat koneet jaetaan ensimmäisenä koulupäivänä. Myös omalla koneella opiskelevat tarvitsevat konetta heti opintojen alkaessa. Lisätietoja lukioomme hakeville opiskelijoille annetaan kevään ainevalintainfon yhteydessä.

Käyttösääntöjä koulun kiinteille tietokoneille

Älä luovuta salasanaasi muille tai käytä muiden tunnuksia.
Muista uloskirjautuminen aina koneilta poistuessasi.
Jos edellinen käyttäjä ei ole kirjautunut ulos, kirjaudu silloinkin omilla tunnuksillasi.
Koulun kiinteille koneilla ei saa asentaa ohjelmia tai pelejä tai säätää laitteiden asetuksia.
Jos unohdat tunnuksesi tai salasanasi vanhentuu, ota yhteyttä digitiimiin.
Käytä koulun laitteita vastuullisesti ja muista netiketti.
Sääntöjen rikkomisesta seuraa tapauskohtaisesti kurinpidollisia toimia.