Kansainvälinen toiminta

Kansainvälinen toiminta Järvenpään lukiossa lv 2024-2025 

Lukiossamme on vilkasta kansainvälistä toimintaa, jonka tavoitteena on tarjota sekä opiskelijoille että opettajille kokemuksia eri kulttuureista, vähentää ennakkoluuloja, lisätä suvaitsevaisuutta, harjoittaa ja kehittää kielitaitoa, tutustua erilaisiin koulujärjestelmiin ja kouluyhteisöihin sekä luoda verkostoja ja kehittää yhteistyötaitoja ja valmiuksia jatko-opintoja ja työelämää ajatellen. 

Lukiossa toteutetaan vuosittain useita kansainvälisiä hankkeita, joiden osana tehdään opintomatka ulkomaille. Monet näistä hankkeista sisältävät myös vastavierailun ulkomaisesta kohdekoulusta.  

Kansainväliseen toimintaan pääsee myös osalliseksi matkustamatta minnekään. Lukuvuoden aikana toteutetaan verkon kautta eTwinning-hankkeita eurooppalaisten koulujen kanssa. Valinnaiskielten opiskelijat voivat koota Järvenpään lukion kielidiplomin ja suorittaa lisäksi halutessaan kansainvälisyyspassin. Lukuvuoden aikana lukioon käy tutustumassa useita ulkomaisia vierailijaryhmiä. 

Lukiossa opiskelee joka vuosi useita ulkomaisia vaihto-opiskelijoita. Tänä lukuvuonna koko lukuvuoden vaihto-opiskelijoita on neljä: yksi Japanista, Ranskasta, Saksasta ja Hong Kongista. Australialainen vaihto-opiskelija jatkaa opintojaan tammikuuhun asti. Lisäksi ensimmäisen jakson ajan lukiossa opiskelee viisi vaihto-opiskelijaa espanjalaisesta yhteistyölukiostamme. Kaikki vaihto-oppilaat osallistuvat ensimmäisessä jaksossa englanninkieliselle KVKÄ -opintojaksolle, jossa on myös suomalaisia opiskelijoita. Haku ensi syksyn KVKÄ-opintojaksolle on keväällä. Siitä infotaan Wilma-viestillä. 

Lisätietoja: opettaja Marjo Uotila 


Erasmus+ -akkreditointi 

Keväällä 2022 lukiollemme myönnettiin Erasmus+ -akkreditointi! 

Erasmus+ -akkreditointi tarkoittaa laatuvarmistettua ”Erasmus+ -jäsenyyttä”. Akkreditoidut organisaatiot ja verkostot ovat osoittaneet kansainvälisen toimintansa operatiivisen ja strategisen pitkäjänteisyyden sekä sitoutuneet noudattamaan Erasmus+ -ohjelman laatustandardeja. Ohjelmakaudella 2021–2027 Erasmus+ -ohjelmassa painottuvat erityisesti inkluusio, digitaalisuus ja ympäristövastuullisuus. 

Akkreditoinnin kautta lukio saa Erasmus+ -osarahoitusta opiskelijoiden ja henkilöstön eurooppalaisiin kouluihin suuntautuviin opintomatkoihin. 

Lisätietoja: opettajat Marjo Uotila, Minna Kervinen-Noponen 


Erasmus+ -osarahoitettuja hankkeita lv 2024-2025 

Erasmus+-osarahoitetuissa hankkeissa lukiolle myönnetyllä rahoituksella katetaan tyypillisesti edestakaiset matkat eurooppalaiseen kohteeseen sekä vierailuohjelmasta ja ruokailuista aiheutuneita kuluja. Opiskelijoiden majoitus on useimmiten isäntäperheissä. Siltä osin kuin kustannuksia ei voida kattaa myönnetyllä rahoituksella, opiskelijat vastaavat kustannuksista itse. Vastavierailulla Suomessa isäntäperheenä toimimisesta ja Suomen vierailuohjelmasta opiskelijalle aiheutuneita kuluja ei korvata. 

Buchholz-hanke (Saksa) 

Järvenpään ystävyyskaupungissa Buchholzissa sijaitsevan Albert Einstein Gymnasiumin (AEG) kanssa toteutetaan vastavuoroinen luonnontiedeteemainen yhteistyöhanke. Hanke on jatkumoa jo pitkään jatkuneelle yhteistyölle koulujen välillä. Saksalaisten opiskelijoiden ryhmä vierailee Järvenpäässä tammikuussa ja vastavierailu Saksaan tehdään toukokuussa. Hankkeeseen otetaan alustavasti mukaan 12 opiskelijaa. Lisätietoja: Opettajat Juha Haapola ja Joona Svala. 

Innsbruck-hanke (Itävalta) 

Innsbruckissa sijaitsevan Reithmann Gymnasiumin kanssa toteutetaan vastavuoroinen yhteistyöhanke, jonka teemasta päätetään myöhemmin.  Hankkeeseen osallistuu 12 opiskelijaa molemmista maista. Opiskelijat majoittuvat isäntäperheisiin. Hankkeen kielinä ovat englanti ja saksa. Suomalaisten opintomatka Innsbruckiin on keväällä ja itävaltalaiset tekevät vastavierailunsa Suomeen syksyllä 2025. Lisätietoja: Opettaja Marjo Uotila. 

La Spezia-hanke (Italia) 

Järvenpään lukiolla on ollut jo useita lukuvuosia vastavuoroinen yhteistyöhanke italialaisen Liceo Artistico Cardarelli –koulun kanssa.  Hankkeessa ovat oppiaineina mukana kuvataide, musiikki ja englanti. Syyslukukaudella mukaan valitaan Suomesta ja Italiasta 12-15 opiskelijaa ja yhteistyö opiskelijoiden välillä käynnistetään. Tammikuussa italialaisryhmä vierailee koulullamme ja majoittuu suomalaisopiskelijoiden kodeissa. Vastavierailu Italiaan tapahtuu huhtikuussa. Hankkeen teemana on “Inside / Outside”, jonka kautta tuetaan yhteisöllisyyttä ja kulttuureihin tutustumista ja kehitetään opiskelijoiden digitaalisia taitoja. Lisätietoja: opettajat Petra Koivu ja Sanna Pasanen. 

Luxemburg-hanke 

Lukuvuonna 2023-2024 toteutunut ja lukuvuonna 2024-2025 jatkuva draaman ja äidinkielen yhteistyönä toteutettava opintojakso, jossa opiskelija osallistuu hankkeeseen liittyville oppitunneille ja yhteistapaamisiin. Lisäksi opiskelija osallistuu Luxemburgissa sijaitsevan Eurooppa-koulun opiskelijoiden kanssa toteutettavaan yhteistyöhön (kirjallisuus, kirjoittaminen, draama) sekä vierailuohjelman suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tavoitteena on edistää oman ja eurooppalaisten kulttuurien tuntemusta sekä EU:n tuntemusta kielen, kirjallisuuden ja draaman keinoin. Hankkeessa toteutetaan yhteistyökoulujen välinen vastavuoroinen ulkomaanmatka ja majoitutaan isäntäperheessä. Lisätietoja: Opettajat Minna Kervinen-Noponen ja Salla-Maria Santos. 

Nantes-hanke (Ranska) 

Ranskan Nantesissa sijaitsevan Lycée Talensac -koulun kanssa toteutetaan vastavuoroinen yhteistyöhanke, jonka teemasta päätetään myöhemmin. Hankkeeseen osallistuu noin 12 opiskelijaa molemmista maista. Opiskelijat majoittuvat isäntäperheisiin. Hankkeen kielinä ovat englanti ja ranska. Sekä suomalaisten opintomatka Nantesiin että ranskalaisten opintomatka Suomeen toteutetaan keväällä. Lisätietoa: Opettajat Iina Reinikka ja Marjaana Svala.   

Oostende-hanke (Belgia) 

Vastavuoroinen Belgia-hanke on suunnattu ensisijaisesti yty-linjalaisille sekä maantieteestä kiinnostuneille opiskelijoille, mutta myös muut voivat hakea hankkeeseen mukaan. Hanke toteutetaan yhdessä belgialaisen Athena Oostende –koulun kanssa. Hankkeessa vietetään noin viikko Oostendessa ja vieraillaan myös Brysselissä ja Bruggessa. Hankkeen teema on “Demokratia, yhteiskunta ja vaikuttaminen sekä Kestävä kehitys”. Opiskelijat ovat perhemajoituksessa. Suomalaisten hankematka Belgiaan on tammikuussa. Belgialaisten vastavierailu Suomeen tapahtuu syksyllä 2025. Lisätietoa: Opettajat Matti Räsänen (YH) ja Emma Lager (GE). 

Wuppertal-hanke (Saksa) 

Wuppertalissa sijaitsevan Carl-Fuhlrott-Gymnasium –koulun kanssa toteutetaan keväällä noin 10 opiskelijan vastavuoroinen viikon kestävä liikkuvuushanke. Opiskelijat majoittuvat isäntäperheisiin. Hankkeen kielet ovat englanti ja saksa. Hankkeen teema liittyy kulttuuriin. Hankkeen yhtenä tavoitteena on tukea ja kannustaa opiskelijoitamme opiskelemaan saksaa. Lisätietoja: Opettajat Anu Hirvonen ja Anniina Tasala. 

Unkari-hanke 

Unkarissa sijaitsevan Järvenpään ystävyyskaupungin Vácin kanssa suunnitellaan käynnistettävää yhteistyötä ja toteutetaan suunnitelmien mukainen toiminta, kuten mahdollinen vastavuoroinen opiskelijavaihto. Hanketeemasta sovitaan myöhemmin. Hankkeen yhteisenä kielenä on englanti. Opiskelijat majoittuvat isäntäperheisiin. Lisätietoja: Opettajat Minna Kervinen-Noponen ja Marjo Uotila. 

Erasmus+ -osarahoitteiset opiskelijavaihdot (ilman opettajaa) 

Opiskelijavaihtojen kustannuksien kattamiseen käytetään lukiolle myönnettyä Erasmus+-rahoitusta, jolla katetaan edestakaiset matkakulut kohteeseen. Lisäksi opiskelija saa käyttömenoihinsa hankkeen mukaisesti yksilötukea. Muista kustannuksista opiskelija vastaa itse. Opiskelijat ovat lukion vakuutusturvan piirissä opiskelijavaihtonsa aikana. Halutessaan opiskelija voi hankkia kattavamman vakuutusturvan omakustanteisesti. Opiskelija on vaihdon aikana vapautettu muista lukio-opinnoista tai opiskelee niitä soveltuvin osin itsenäisesti. Vaihdon aikainen opiskelu on osa lukio-opintoja. Vastavuoroisissa vaihdoissa isäntäperheenä toimimisesta aiheutuneita kuluja ei korvata. 

Espanja 

Järvenpään lukiolla on Espanjassa yhteistyökouluina kaksi lukiota, joiden kanssa järjestetään vuosittain vastavuoroisia opiskelijavaihtoja. 

Syksyn 2024 pitkäkestoiseen opiskelijavaihtoon on valittu viisi opiskelijaa Järvenpään lukiosta ja viisi opiskelijaa Espanjasta. Vaihdon kesto on kuusi viikkoa. Opiskelijavaihdossa espanjalainen lukiolainen asuu 1. jakson Järvenpään lukion opiskelijan perheessä ja opiskelee Järvenpään lukiossa, ja vastaavasti Järvenpään lukion opiskelija asuu 2. jakson espanjalaisen nuoren perheessä ja opiskelee hänen lukiossaan. Seuraava kuuden viikon opiskelijavaihto toteutetaan syksyllä 2025. Siihen haku on keväällä 2025. 

Kevätlukukaudella 2025 toteutetaan noin kolmen viikon vastavuoroinen opiskelijavaihto. Haku siihen on loppusyksyllä 2024. 

Espanjan vaihtoihin osallistuminen edellyttää espanjan kielen taitoa, joten ne kohdistetaan erityisesti espanjan opiskelijoille tukemaan ja kannustamaan heitä espanjan opinnoissa. Lisätietoja: Opettaja Marjo Uotila 

Ranska 

Järvenpään lukio toimii yhteistyössä Suomen Ranska-instituutin kanssa, joka järjestää kolmen viikon mittaisia vastavuoroisia opiskelijavaihtoja Ranskaan. Opiskelijavaihdoissa majoitutaan isäntäperheessä ja opiskellaan isäntäperheen nuoren koulussa.  Vaihtoon osallistuminen edellyttää ranskan kielen taitoa, joten se kohdistetaan erityisesti ranskan opiskelijoille tukemaan ja kannustamaan heitä ranskan opinnoissa. Lisätietoja: Opettajat Iina Reinikka ja Marjo Uotila. 

Italia 

Italian La Speziassa sijaitsevan yhteistyölukiomme I.S.S. Cardarelli -koulun kanssa on suunniteltu toteutettavan kevätlukukaudella kuuden viikon mittainen vastavuoroinen vaihto, johon osallistuu 1-3 Järvenpään lukion opiskelijaa. Opiskelijat ovat perhemajoituksessa. Opiskelijavaihdon ajankohdasta sovitaan myöhemmin. Lisätietoja: Opettaja Marjo Uotila. 

Muut Euroopan maat 

Lukuvuoden aikana saatetaan toteuttaa Erasmus+ -osarahoitteisia opiskelijavaihtoja muidenkin kuin edellä mainittujen eurooppalaisten maiden ja koulujen kanssa. Lisätietoja: Marjo Uotila 

Muita kansainvälisiä hankkeita lv 2024-2025 

Avaruus- ja teknologia -hanke 

Opintomatka Järvenpään ystävyyskaupunkiin Pasadenaan Kaliforniassa on alustavan suunnitelman mukaan kevätlukukaudella. Siihen on vuosittain sisältynyt opintokäynnit seuraaviin paikkoihin: Caltech, JPL, Mt Wilson/Palomar Observatory ja Griffith Observatory. Opetushankkeeseen on vuosittainen opiskelijavalinta, jossa mukaan valitaan 5 – 10 opiskelijaa. Hankkeeseen sisältyy opintomatkan lisäksi luentoja, kirjallisia tehtäviä ja esitelmän valmistelua. Hanke palvelee lukiolle myönnetyn valtakunnallisen erityistehtävän toimintaa. Opiskelijat vastaavat opintomatkan matka- ja majoituskustannuksista lähtökohtaisesti itse. Hankkeeseen pyritään saamaan myös ulkopuolista rahoitusta, mikä mahdollistaisi opiskelijoiden matkakustannusten korvaamista. Lisätietoja: Opettajat Tita Hurme ja Juha Haapola. 

Cern-hanke  

CERN-hanke on yhteishanke Hyvinkään lukion ja Suomalaisen yhteiskoulun (SYK) kanssa. Opintomatkalle osallistuu yhteensä 21 opiskelijaa ja 3 opettajaa. Järvenpään lukiosta hankkeeseen osallistuu 7 opiskelijaa ja yksi opettaja. Opiskelijat vastaavat opintomatkan matka- ja majoituskustannuksista itse. Hankkeeseen kuuluu CERN-matkan lisäksi kirjallisia töitä, niiden esittelyä sekä vierailut Helsingin ja Jyväskylän fysiikan laitoksille. Hanke palvelee lukiolle myönnetyn valtakunnallisen erityistehtävän toimintaa.  Lisätietoja: Opettaja Titta Hurme 

Rooma-hanke 

Historian ja latinan yhteistyöhankkeeseen sisältyy viikon opintomatka Roomaan kevätlukukaudella 2025. Hankkeen tarkoituksena on tukea erityisesti historian ja latinan opiskelua sekä eurooppalaisen kulttuurin tuntemusta: kun tuntee Rooman, tuntee kolme vuosituhatta Euroopan historiaa. Hanke tukee myös esimerkiksi kuvataiteen, uskonnon ja yhteiskuntaopin opiskelua, sillä keskeisiä aihepiirejä ovat Rooman historian ja latinan kielen lisäksi katolinen kirkko ja luostarilaitos, taiteen tyylisuunnat sekä Italian modernin ajan politiikka. Hankkeeseen sisältyy opintomatkan lisäksi luentoja, kirjallisia tehtäviä, esitelmän valmistelua sekä rahan keräämistä. Opiskelijat vastaavat opintomatkan matka- ja majoituskustannuksista itse tai niitä maksetaan mahdollisilla stipendeillä, jos niitä saadaan ulkopuoliselta taholta. Lisätietoja: Opettajat Suvi Randén ja Matti Räsänen. 

Ystävyyskaupunkitoiminta Yhdysvaltoihin 

Järvenpään kaupungilla on ystävyyskaupunki Yhdysvalloissa Pasadenassa. Pasadenasta saapuu kaksi Pasadena Sister Cityes- toimikunnan valitsemaa kesävaihto-opiskelijaa noin kolmeksi viikoksi Suomeen. Vastaavasti Järvenpäästä tarjotaan kahdelle opiskelijalle mahdollisuus lähteä Pasadenaan kolmeksi viikoksi. Opiskelijat vastaavat vaihdon aikana matka- ja majoituskustannuksista sekä vakuutusturvasta itse. Lukion keskeinen rooli on toimia vaihdon kontaktin välittäjänä. Vaihdon ajaksi ei tarvitse anoa vapautusta koulutyöstä, koska toiminta tapahtuu kesällä. Lisätietoja: Opettaja Titta Hurme. 

Lukuvuoden aikana saattaa käynnistyä myös muita kansainvälisiä hankkeita. 

Kaikista kansainvälisistä hankkeista tiedotetaan opiskelijoita Wilma-viesteillä sekä hankkeisiin liittyvien oppiaineiden oppitunneilla. 

Jaa juttu: