Ylioppilastutkinto on lukion valtakunnallinen päättötutkinto, johon kuuluvat kokeet järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kevään kirjoitukset ovat helmi-maaliskuussa ja syksyn kirjoitukset syyskuussa. Tutkinnon voi suorittaa yhdellä tai maksimissaan kolmella peräkkäisellä tutkintokerralla (kevät/syksy).

Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta. Tutkintoon osallistuvan on suoritettava äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe sekä valintansa mukaan kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat toisessa kotimaisessa kielessä, yhdessä vieraassa kielessä, matematiikassa ja reaaliaineissa järjestettävä koe. Näiden kokeiden lisäksi tutkintoon osallistuva voi suorittaa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.

Opiskelijalla on oikeus osallistua ylioppilaskokeeseen opiskeltuaan kyseisen oppiaineen pakolliset kurssit ennen koetta. Ylioppilaskokeen tehtävät laaditaan kussakin oppiaineessa valtakunnallisten pakollisten ja syventävien kurssien oppimäärien mukaisesti. Siksi on suositeltavaa, että opiskelija opiskelee pakollisten kurssien lisäksi myös mahdollisimman paljon syventäviä ja soveltaviakin kursseja niistä aineista, joita hän aikoo kirjoittaa.

Ilmoittautuminen yo-kirjoituksiin

Kirjoituksiin ilmoittaudutaan sähköisesti ilmoittautumislomakkeella, joka löytyy wilmasta. Lomake palautetaan allekirjoitettuna henkilökohtaisesti omaopolle ensimmäisellä kirjoituskerralla ja seuraavilla kirjoituskerroilla lukiosihteerille. Käynnin jälkeen opiskelijan vastuulla on tarkastaa ilmoittautuminen vielä wilmasta (lomakkeet: yo-kokeet).

Yo-tutkintoa hajauttavan on ilmoittauduttava jokaiselle kirjoituskerralle erikseen. Tarkemmat ilmoittautumistiedot ja aikataulut saat wilmasta.

Valmiit ylioppilaat, jotka korottavat tai täydentävät tutkintoaan, ilmoittautuvat lukiosihteerille kevään osalta 23.11. mennessä ja syksyn osalta 26.5. mennessä. Varaa aika.

Lisätietoja Wilmasta sekä ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta

Järvenpään lukion yo-koeaikataulu syksy 2019

Valtakunnalliset koepäivät syksy 2019 (Yo-tutkintolautakunnan verkkosivut )

Päivitetty 14.11.2019 /HK