Ylioppilastutkinto on lukion valtakunnallinen päättötutkinto, johon kuuluvat kokeet järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kevään kirjoitukset ovat helmi-maaliskuussa ja syksyn kirjoitukset syyskuussa. Tutkinnon voi suorittaa yhdellä tai maksimissaan kolmella peräkkäisellä tutkintokerralla (kevät/syksy).

Ylioppilastutkintoon kuuluu  vanhan tutkintorakenteen mukaan vähintään neljä koetta. Tutkintoon osallistuvan on suoritettava äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe sekä valintansa mukaan kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat toisessa kotimaisessa kielessä, yhdessä vieraassa kielessä, matematiikassa ja reaaliaineissa järjestettävä koe. Näiden kokeiden lisäksi tutkintoon osallistuva voi suorittaa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen. Keväällä 2022 tai sen jälkeen ylioppilastutkintonsa aloittavat siirtyvät uuteen tutkintorakenteeseen, josta voit lukea alla olevasta linkistä.

Kevään 2022 tutkintouudistus

Opiskelijalla on oikeus osallistua ylioppilaskokeeseen opiskeltuaan kyseisen oppiaineen pakolliset kurssit ennen koetta. Ylioppilaskokeen tehtävät laaditaan kussakin oppiaineessa valtakunnallisten pakollisten ja syventävien kurssien oppimäärien mukaisesti. Siksi on suositeltavaa, että opiskelija opiskelee pakollisten kurssien lisäksi myös mahdollisimman paljon syventäviä ja soveltaviakin kursseja niistä aineista, joita hän aikoo kirjoittaa.

Erityisjärjestelyt ylioppilaskirjoituksissa

Ilmoittautuminen yo-kirjoituksiin

Kirjoituksiin ilmoittaudutaan sähköisesti ilmoittautumislomakkeella, joka löytyy wilmasta. Lomake palautetaan allekirjoitettuna henkilökohtaisesti omaopolle ensimmäisellä kirjoituskerralla ja seuraavilla kirjoituskerroilla lukiosihteerille. Käynnin jälkeen opiskelijan vastuulla on tarkastaa ilmoittautuminen vielä wilmasta (lomakkeet: yo-kokeet).

Yo-tutkintoa hajauttavan on ilmoittauduttava jokaiselle kirjoituskerralle erikseen. Tarkemmat ilmoittautumistiedot ja aikataulut saat wilmasta.

Valmiit ylioppilaat, jotka korottavat tai täydentävät tutkintoaan, ilmoittautuvat lukiosihteerille kevään osalta 23.11. mennessä ja syksyn osalta 26.5. mennessä. Katso ohje OHJE

Lukiossa kirjoilla olevista opiskelijoista 18K ja 19-ryhmät korottavat kokeita Wilmassa lähetetyn ohjeistuksen mukaisesti. Ilmoittautumislomakkeen ko. ryhmät voivat tulostaa tästä.

Yo-kirjoituksiin liittyvät yhteydenotot tulee lähettää lukio@jarvenpaa.fi –osoitteeseen.

Lisätietoja löytyy Wilmasta sekä ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Valtakunnalliset koepäivät kevät 2022 (Yo-tutkintolautakunnan verkkosivut)

Käytännön ohjeita ylioppilaskirjoituksiin tulijoille syksy 2021